Kamperen voor beginners

kamperen voor beginners

Kamperen, de een is ermee opgegroeid, de ander begint er pas op latere leeftijd mee. Voor de ervaren kampeerder zijn het verzamelen en inpakken van de bagage en het uitkiezen van een camping een fluitje van een cent en kent het campingleven geen geheimen. Maar voor de beginnende kampeerder kan de voorbereiding op de vakantie een flinke uitdaging zijn. Want wat neem je allemaal mee? En wat kan thuisblijven? Hoe kies je de juiste camping? Hoe gaat het eraan toe op de camping? Moet je echt met die wc-rol onder je arm naar het campingtoilet lopen? Om de beginnende kampeerder op weg helpen, hebben we deze blog geschreven.

Kamperen voor beginners – tip 1: dingen die je niet moet vergeten in te pakken

We beginnen maar meteen met het meest voor de hand liggende: vergeet je kampeermiddel niet! Zorg dat je vouwwagen goed aan de auto gekoppeld zit en check of de voortent, extra slaapcabines, losse tent voor de kinderen en dergelijke in de auto liggen. Controleer voor de zekerheid of overal de scheerlijnen en haringen bij zitten. Denk ook aan je grondzeil en een hamer om de haringen in de grond te slaan (en er weer uit te trekken).

In je vouwwagen zit een bed, maar je moet wel nog even zelf aan je beddengoed en je kussen denken. Vergeet ook eventuele luchtbedden (en de pomp) of slaapmatjes voor de kinderen niet.

Naast de vouwwagen zijn er natuurlijk nog veel meer zaken die je niet mag vergeten maar waar je als beginnende kampeerder misschien niet aan denkt. Gebruik daarom onze paklijst bij het inpakken van je spullen. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.

Kamperen voor beginners – tip 2: bereid je goed voor

Ga je voor het eerst met een vouwwagen kamperen? Oefen dan eerst een keer met het opzetten en gebruiken van de wagen. Zo voorkom je stress en ruzie op de camping en weet je meteen of er nog onderdelen missen. Ga lekker een weekendje op een camping in de buurt staan en test je vouwwagen uitgebreid. Je kan dan ook voor jezelf een lijstje maken met zaken die je mist en die je nog aan je uitrusting toe moet voegen. In het ergste geval ben je zo heen en weer gereden naar huis om spullen op te halen die je vergeten bent.

De eerste camping zelf is ook een goede test voor beginnende kampeerders. Schrijf op wat je leuk vindt aan de camping en wat niet, welke voorzieningen je mist en welke je juist kan missen als kiespijn. Dat maakt het kiezen van je volgende camping een stuk makkelijker!

Kamperen voor beginners – tip 3: kies de juiste camping

Kamperen is populair, dus bedenk vooraf naar welke camping je wil. Het is verstandig om op tijd een plekje te reserveren. Controleer of de camping die je op het oog hebt geschikt is voor vouwwagens en wat de regels en voorzieningen zijn. Mag je de auto naast de vouwwagen parkeren of moet hij op het parkeerterrein staan? Is er elektriciteit bij de kampeerplaatsen? Is er een bar, restaurant of winkel op de camping? Is het een camping met animatie, zoals een disco, of is het een rustige natuurcamping? Ligt de camping vlak bij een dorp of in de middle of nowhere? Het is ook verstandig om goed naar de foto’s te kijken om te zien of er schaduw op de camping is. Het is wel zo fijn om een plekje in de schaduw te hebben, zodat het binnen in de vouwwagen niet al te heet wordt. Je wil immers niet om 7 uur ‘s morgens uit je vouwwagen zweten als je op vakantie bent.

Geen enkele camping is hetzelfde, dus speur het internet af, bekijk lekker veel campings en maak een lijstje van dingen die voor jou belangrijk zijn. Op basis van dat lijstje kun je uiteindelijk je camping selecteren. Kijk ook of campings door de ANWB of de ACSI gekeurd zijn, dat geeft vaak al aan of camping goed verzorgd wordt.

En om de vraag uit de inleiding te beantwoorden: ja, er zijn nog een hoop campings waar je met je wc-rol onder de arm naar het toilet moet lopen, vooral op kleinere campings is dit vaak het geval. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een stukje wc-papier afscheuren en dat in je broekzak stoppen als je niet de hele rol mee wil nemen.