Vouwwagen of caravan: wat kies jij?

vouwwagen

Als je een kampeermiddel zoekt dat comfortabeler is dan een tent, kom je al gauw uit bij een vouwwagen of een caravan. Maar welke van de twee kies je dan? Een vouwwagen en een caravan hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. En wat voor de een een voordeel is, is voor een ander misschien wel een nadeel. Om je te helpen bij je keuze, vergelijken we in deze blog de vouwwagen en de caravan met elkaar.

Voordelen van de vouwwagen

Wij van de Vouwwagenspecialist zijn, uiteraard, groot fan van de vouwwagen. In een vouwwagen heb je de luxe en het comfort van een echt bed in combinatie met het echte buitengevoel van kamperen. Met een vouwwagen mag je op veel campings ook gewoon op het tentveldje staan, waar je met een caravan al gauw aan een straatje vol caravans staat.

Een groot voordeel van de vouwwagen ten opzichte van de caravan zijn de kosten. Een vouwwagen is over het algemeen voordeliger in aanschaf en onderhoud dan een caravan. Ook de kosten voor de stalling en de verzekering zijn over het algemeen een stuk lager voor een vouwwagen.

Het rijden met een vouwwagen is een heel ander verhaal dan het rijden met een caravan. In plaats van met een huisje op wielen rijd je met een compacte aanhangwagen. Dit rijdt makkelijker en in veel gevallen sneller. Hierdoor rijd je makkelijk grotere stukken en zijn bestemmingen als Midden-Italië en Kroatië met een vouwwagen beter te bereiken dan met een caravan. Je hebt voor een vouwwagen geen speciaal rijbewijs nodig en ook geen zware auto. Een voordeel van de lichtere vouwwagen is ook dat je minder brandstof nodig hebt voor hetzelfde aantal kilometers.

Voordelen van de caravan

Kamperen met een caravan is net wat luxer dan kamperen met een vouwwagen. Je hebt niet alleen je bed bij je, in een caravan zit vaak ook een tafel, banken, een keukentje en sanitair. Ook heb je meer opbergruimte in een caravan en kun je meer bagage meenemen dan wanneer je er met de vouwwagen op uit trekt.

Eenmaal op de camping aangekomen hoef je alleen maar los te koppelen en de pootjes uit te draaien. Een caravan staat daardoor sneller dan een vouwwagen, hoewel de moderne vouwwagens ook lang niet zo ingewikkeld meer zijn om op te zetten.

Voor kampeerders die het hele jaar door kamperen, is een caravan comfortabeler dan een vouwwagen. Als het regent, wordt het in een vouwwagen sneller klam en voor kamperen in de winter is een vouwwagen al snel te koud. De caravan is makkelijker warm te houden (er zijn er zelfs met vloerverwarming) en is wat beter bestand tegen de elementen. Regent het op de laatste dag van de vakantie? Dat is voor een caravan geen probleem. Een vouwwagen pak je bij voorkeur droog in, nat opvouwen is niet zo goed voor het tentdoek.

De tussenweg

Wil je de voordelen van de caravan en de vouwwagen in één kampeermiddel? Dan is de Takeoff van Easy caravanning jouw ideale kampeermiddel. Onderweg is hij compact als een vouwwagen en aangekomen op de camping verandert hij met één druk op de knop in een kleine caravan.

Ontdek jouw nieuwe vouwwagen

Ben jij op zoek naar een vouwwagen? We ontvangen je graag in onze showroom in Boxtel om samen met jou de ideale vouwwagen voor jouw kampeeravonturen uit te zoeken. Ook voor het onderhoud van je vouwwagen ben je bij ons aan het juiste adres. Heb je vragen over onze modellen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze adviseurs.